„De la traducerile Diaconului Coresi la înființarea Patriarhiei Române”

Evenimente Martie 24, 2025
Concursul Național Catehetic 2025
„Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe, moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”
Parohia „Sfânta Treime” Iași, în parteneriat cu Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, a organizat și găzduit, Duminică, 23 martie 2025, orele 12:00, în Casa social-filantropică a parohiei, o conferință dedicată împlinirii a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Evenimentul, care face parte din proiectul catehetic cu care parohia participă la Concursul Național Catehetic 2025 - „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe, moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, a fost moderat de Părintele Dragoș Ungureanu și a avut ca invitat de onoare pe Prof. Dr. Carmen Bulhac, cadru didactic la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, domnia sa fiind însoțită de mai mulți profesori și elevi de la colegiul ieșean.
Cu această ocazie, a fost susținută conferința „De la traducerile Diaconului Coresi la înființarea Patriarhiei Române”, subliniind-se importanța unificării lingvistice în direcția ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. De asemenea, conferențiarul a evidențiat atât oportunitatea, cât și datoria de a omagia memoria celor care au contribuit la procesul acurateții limbii române și la introducerea acesteia în cultul liturgic al Bisericii, menționându-i pe: Diaconul Coresi, Mitropoliții Varlaam și Dosoftei ai Moldovei, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului, Mitropolitul Antim Ivireanul al Țării Românești și Mitropolitul Simeon Ștefan al Ardealului.
Totodată a fost menționat și momentul reformei ortografice, instituită de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza în Principatele Române, în intervalul anilor 1860-1862: „Din acest moment, al modernizării limbii române, se poate afirma că drumul românilor spre crearea unei Biserici Ortodoxe Autocefale Naționale și a înființării Patriarhiei Române a fost deschis”. De altfel, autorul conferinței a mărturisit: „Am încercat ca, prin aceste cuvinte rostite, puține de altfel în raport cu măreția lucrării înaintașilor noștri, să aduc omagiu celor care, prin puterea cuvântului românesc, scris și rostit, au slujit deopotrivă limbii române și Bisericii Ortodoxe Române”.
Participând la eveniment, doamna Georgiana-Livia Antoci, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” Iași, a rostit un cuprinzător cuvânt de apreciere cu privire la conținutul și prezentarea conferinței, aducând mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect. Aceleași aprecieri și mulțumiri au fost evidențiate și de celelalte cadre didactice prezentate la activitatea catehetică dedicată Centenarului Patriarhal.
La final, Părintele Mihail-Eduard Ciocan, parohul bisericii, a adus în discuție realitatea că Parohia „Sfânta Treime” Iași poate fi considerată contemporană cu principalele momente istorice care au dus în direcția ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, amintind și de activitățile ulterioare pe care parohia le va organiza în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Citește alte articole despre: centenar